Историјат на гуми за џвакање: дали се навистина штетни за здравјето


Пред 172 години, на 23 септември, Американецот John Bacon Curtis ја направи првата гума за џвакање дома. Оттогаш, овој ден стана ден на гумата за џвакање. 

Гума за џвакање се состои од еластична основа што не може да се јаде и има различни вкусови и ароми. 

Ден на гумата за џвакање

Првата гума за џвакање датира од VII – II век п.н.е. Пронајдена е во Северна Европа за време на ископувања. Изгледаше како парчиња праисториска смола со отпечатоци од човечки заби.

Интересен е фактот дека секоја нација ја користеше како гума за џвакање смолата од дрвото што расте на нивната територија. На пример, античките Грци ја џвакале смолата од дрвото мастика, а Индијанците користеле смола од четинари. 

Во 1848 година,  John Bacon Curtis одлучи да отвори индустриско производство на борова гума за џвакање. Последователно, Curtis започнал да додава вкусови на парафин во неговите производи, но продажбата била мала поради нечистотиите што биле во смолата.

За првпат е направена во 1869 година врз основа на гума. Оваа идеја ја отелотвори пронаоѓачот Томас Адамс. Луѓето беа задоволни од таквата гума за џвакање, тоа даде поттик за почеток на масовно производство.

Придобивки и штети на гумите за џвакање

Дали е штетна гумата за џвакање

И покрај стереотипот дека гумите за џвакање не смеат да се проголтаат, тоа не е толку критично! Всушност, гумата за џвакање не се вари, но го напушта телото природно за неколку дена. 

Сепак, експертите од клиниката Мајо забележаа дека голема количина гума за џвакање во стомакот може да предизвика запек, и како последица интестинална опструкција. 

Исто така, при учење џвакањето помага подобро да се фокусирате на задачите што вклучуваат употреба на меморија за подолг временски период. 

Скриени маани на гумите за џвакање 

  • Честото и продолжено џвакање може да предизвика главоболка, бидејќи го оптоварува темпоромандибуларниот зглоб. Ова е таканаречената “болка во напнатоста”. 
  • Нарушувања во исхраната. Гума за џвакање само по себе е вкусна и привремено го потиснува гладот.
  • Гумата за џвакање содржи замена на шеќер сорбитол, што може да предизвика гасови. 
  • Штета на животната средина: прво, гума за џвакање содржи пластика, која се распаѓа во природата долго време, и второ, таа се лепи на површините на кои потоа им треба дополнително чистење. 

ИЗВОР

 
 

Leave a Reply