За прв пат по 10 години, Википедија ќе го редизајнира интерфејсот

 

Светски познатата онлајн енциклопедија, позната на скоро секој корисник на Интернет, е позната не само по огромниот број на статии, туку и по својот конзервативен дизајн. Но, во блиска иднина, популарен ресурс чека серија големи промени: креаторите на Википедија објавија дека подготвуваат промени на интерфејсот на енциклопедијата.

 

Според компанијата, дизајнот на ресурсот е особено важен за новите корисници, за кои изгледа дека е тешко да се разберат голем дел од широкиот спектар на карактеристики на страницата. Една од клучните промени ќе биде новиот формат на содржина што го олеснува прелистувањето низ одредени делови без да мора да ја прелистувате страницата. пренесува The Verge .

 

Нашата цел е да ги направиме вики попривлечни, покорисни за читателите и покорисни за постојните уредници,
според блогот на Викимедија , матичната компанија на ресурсот.

Кои промени ја чекаат Википедија

За полесно пребарување, ќе можете да го минимизирате менито од левата страна на секоја страница за да ги минимизирате одвлекувањето на вниманието. Веб-страницата ќе има и погодно копче за промена на јазикот на страницата што ја чита корисникот. Покрај тоа, алатката за пребарување на страницата ќе се подобри, а големината на логото на секоја страница на Википедија ќе се намали.

Според Викимедија, промените ќе се одвиваат постепено за подолг временски период. Ова ќе им овозможи на корисниците да ги тестираат новите функции пред нивното официјално распоредување, кое е закажано за крајот на 2021 година. Редизајнот на мобилната верзија на енциклопедијата не е пријавен во блогот на компанијата.

ИЗВОР

 

Leave a Reply