КАФЕТО НИ ГО “ЧУВА” МОЗOКОТ, но не смееме да претеруваме со негово конзумирање


Научниците од Универзитетот во Бари собирале податоци од 1.445 испитаници на возраст од 65 до 84 години повеќе од три години.

”Journal of Alzheimer’s Disease”, објави дека учесниците во студијата кои пиеле 1-2 шолји кафе на ден имале најдобри резултати на тестовите за когнитивна способност.
Спротивно на тоа, луѓето кои пиеле повеќе од две шолји кафе на ден имале во просек 1,5 поголем ризик од слабеење на когнитивните способности. Научниците веруваат дека умереното внесување на кофеин може да го заштити мозокот од оштетување предизвикано од наслагите на бета-амилоид протеинот.

 

Извор: krstarica.com


 

Leave a Reply