Сината месечина на Ноќта на вештерките ќе се види низ целиот свет, за прв пат по Втората светска војна

На Ноќта на вештерките, 31 октомври, ќе бидеме сведоци на редок феномен, кој се
појавува на секои две до три години – Сина. месечина. Секако, не станува збор за тоа
дека Месечината ќе свети сино, туку за полната Месечина, кога нејзината орбита е
поблиску до Земјата од вообичаеното, односно изгледа малку поголема и 30 проценти
посветла од „обичната“ полна Месечина.
Сината месечина означува појава кога во еден месец ќе се појават две полни месечини,
што ќе се случи на 1 и 31 октомври. Овој феномен случува седум пати на секои 19
години, што значи дека следен пат сведоци на оваа појава ќе бидеме дури на 31
октомври 2039 година. Сепак, она што е уште поинтересно е дека Сината Месечина ќе
може да се види низ целиот свет, првпат по Втората светска војна.
Оваа година има уште еден редок феномен: на небото ќе има вкупно 13 полни
месечини, додека другите години најчесто се по 12, пишува Daily Mail.

Leave a Reply