Симптомите на коронавирус обично се појавуваат по овој редослед

Симптомите на Ковид-19, вклучувајќи ги температурата и кашлањето, се многу слични
на обичната настинка или сезонскиот грип. Како да препознаете за што станува збор?
Една нова студија од Универзитетот во Јужна Калифорнија откри дека симптомите на
Ковид-19 обично се појавуваат во одреден редослед.
Ова откритие може да им помогне на заболените да се изолираат и да започнат со
третман што е можно побрзо.
Според студијата, симптомите на коронавирус се појавуваат по овој редослед:
– температура
– кашлица и болки во мускулите
– гадење или повраќање
– дијареја
„Студијата покажа дека пациентите со сезонски грип почесто развиваат кашлица, a
потоа јачуваат температура“, изјави д-р Роберт Глејтер, лекар во болницата Ленокс
Хил во Њујорк.
„Во реалноста, можеби тоа е тешко да се препознае затоа што грипот често започнува
нагло и со повеќе симптоми, вклучувајќи болка во грбот, треска и сува кашлица”.
Според студијата, додека грипот обично започнува со кашлање, првиот симптом за
Ковида-19 е температурата.
Извор: krstarica.rs

Leave a Reply