НОВ БИЗАРЕН ТРЕНД НА ТИКТОК: Стоматолозите загрижени за тоа што прават младите со своите заби

Има нов бизарен тренд во Тикток – децата ги израмнуваат забите со турпија за нокти, истото тоа го снимаат и го објавуваат на оваа социјална мрежа.

Бројот на ваквите видеа е веќе алармантно голем, а стоматолозите предупредуваат колку е тоа штетно и глупаво.

„Правите непоправлива штета и ги уништувате забите“, изјави д-р Чад Еванс, ко-сопственик на Texas Smile Magic Family Dental, со седиште во Тексас. Соработниците на Еванс му ги покажале видеата и тој бил шокиран.

Она што децата го прават со турпиите за нокти е слично на постапката што ја користат козметичките стоматолози при израмнување на оштетен заб, но е многу поопасно бидејќи турпијата може да го оштети забот, и тој да стане преосетлив или целосно уништен, предупредува др. Еванс.

Експертите предупредуваат дека дури и професионалното рамнење на забите е многу опасно и дека го скратува животот на забите, а тоа што децата сами го прават, може да биде фатално.

 

Извор: b92.net

 

Leave a Reply