Вакцина КОВИД-19: Европската комисија потпиша втор договор за набавка

Европската комисија потпиша втор договор за купување потенцијална вакцина за коронавирус. Тие ги именуваа условите под кои и кога ЕУ ќе го прими лекот.

Ова беше објавено на официјалната веб-страница на Европската комисија. Ова е втор ваков договор потпишан од извршната власт на ЕУ.

Според условите на договорот, кога лекот ќе биде подготвен, Европската унија ќе добие 300 милиони дози за секоја земја-членка. Договорот беше потпишан со британски и француски компании кои заеднички развиваат лекови против COVID-19.

Вкупниот износ на договорот и цената на вакцината за крајните корисници сè уште не се обелоденети.

Исполнување на потребите на ЕУ

Европските официјални лица велат дека ќе создадат еднакви услови за сите земји на Европската унија да им овозможат на граѓаните вакцинација. Покрај тоа, Брисел работи на договори со други производители на лекови за коронавирус за целосно задоволување на потребите на ЕУ за вакцини.

Ќе создадеме разновидно портфолио на ветувачки вакцини засновани на различни типови технологии, што ќе ги зголеми нашите шанси да најдеме ефикасен лек против вирусот,
– изјави претседателот на Европската комисија Урсула фон дер Леинен.

Патем. Ханс Клуж, директор на регионалната канцеларија на СЗО за Европа, неодамна рече дека дури и да се појави ефикасна вакцина против коронавирус, тоа не значи дека ќе им помогне на сите.


health.24tv.ua

Leave a Reply