КИНЕЗИТЕ ОТИДОА НАЈДАЛЕКУ: во моментов тестираат 11 вакцини против Ковид-19

Епидемијата продолжува да се шири низ целиот свет и за жал не е целосно под контрола. Кинескиот министер за наука и технологија Ванг Жиџанг изјави дека земјата во моментов спроведува клинички испитувања на 11 вакцини против вирусот „Ковид-19“ и додаде дека четири вакцини веќе влегле во третата фаза на тестирање.

Тој на Форумот за здравство во Пекинг оцени дека епидемијата сè уште се шири низ целиот свет и дека не е целосно под контрола, како и дека може да има ново зголемување на случаите на есен и зима, пренесува Тас.

Жиџанг додаде дека Кина и доставила навремени информации за коронавирусот на Светската здравствена организација, кои дале важна основа за истражувачите ширум светот да спроведуваат медицински студии и да развиваат фармацевтски производи.

 

Извор: espresso.rs

Leave a Reply