BBC ги објави платите на своите најголеми ѕвезди – Британците бесни. Најплатениот намалена за 400.000

BBC објави колку заработуваат нивните најголеми ѕвезди.

Првото место му припаѓа на Gary Lineker чија годишна плата е 1,75 милиони фунти. По него е радио ѕвездата Zoe Ball, чија заработка е зголемена за дури 1 милион фунти од минатата година и сега заработува 1,35 милиони фунти годишно, а BBC исто така пишува дека Lineker се согласил на намалување на платата од 400.000 фунти, што значи дека Zoe може да го престигне следната година  поради тоа. Трет е Graham Norton со околу 750 000 фунти, потоа Steve Wright со 475 000 фунти и петто место е Huw Edwards со 465 000 фунти. Во топ 10 се и водителките Vanessa Feltz, Lauren Laverne, Fiona Bruce, како и Alan Shearer и Stephen Nolan.

„СРАМОТА ако ова е точно“, „Дали е ова навистина паметен начин да се трошат парите на даночните обврзници?“, “Ако BBC сака да биде јавен сервис, овие луѓе не би требало да земаат толку големи плати”, се бунат голем дел од Британците поради големите плати кои ги добиваат вработените во јавниот сервис.

BBC се обидуваше да ги намали трошоците од почетокот на годинава, па отпуштија околу 500 вработени, Отпуштањата беа дел од обидот да се заштедат 80 милиони фунти.

Leave a Reply