Фудбалските клубови изгубиле 14 милијарди долари поради коронавирусот

Меѓународната фудбалска федерација (ФИФА) објави дека глобалната пандемија на коронаренвирусот ги чинеше фудбалските клубови во светот околу 14 милијарди долари или околу една третина од нивната вкупна вредност.

ФИФА до оваа сума дошла во соработка со бројни експерти, кои ја проценијале вкупната вредност на клубовите во светот, помеѓу 40 и 45 милијарди долари.
ФИФА предупредува дека загубата од 14 милијарди се однесува на моменталната состојба, додека загубата ќе биде уште поголема доколку продолжи пандемијата.
Посебно е погодена Јужна Америка, каде што во некои земји воопшто не се игра фудбал, а и клубовите во Азија и Африка се во тешка ситуација.

ФИФА веќе додели помош од 1,5 милијарди долари за надминување на негативните последици од пандемијата, а таа помош ја искористија 150 од 211 земја-членка.

 

(Tanjug)

Leave a Reply