Ова може да биде првиот симптом на Ковид-19 кај помладите пациенти

Мозочниот удар може да биде првиот симптом на Ковид-19 кај помладите пациенти, покажува новото канадско истражување. Според оваа студија скоро секој петти пациент примен во болница со Ковид-19 доживува мозочен удар.

Студија објавена во списанието Неврологија, медицинско списание на Американската академија за неврологија, откри дека стапката на смртност кај пациенти со Kовид-19, кои исто така имаат мозочен удар, е „екстремно висока“.

Истражувачите откриле дека околу 1,8 % од пациентите со Ковид-19 доживеале мозочен удар или кога биле примени во болница или непосредно пред тоа. Оваа бројка за жал постојано расте.

Истражувачите исто така откриле дека кај приближно половина од младите пациенти на возраст под 50 години, мозочниот удар бил првиот симптом на Kовид-19.

Leave a Reply