Не само за лекување, туку и за превенција: создадена супстанца што целосно го уништува КОВИД-19

Истражувачите идентификувале мала биомолекула која може целосно да го неутрализира коронавирусот. Лекот создаден врз основа на него може да се користи не само за третман, туку и за превенција на коронавирус.

Студијата, објавена во магазинот Cell , опишува мали компонента на антитела што се покажа како многу ефикасна во лекувањето на коронавирус кај глувци и хрчаци.

Нов лек против коронавирус

Пронајденi еe повеќе од 100 милијарди „мамки“ за протеинот САРС-Ков-2. Изолираната биомолекула беше искористена за да се создаде лек наречен Ab8, кој има терапевтски и профилактички ефект против инфекцијата.

Поради својата големина, десет пати помала од конвенционалните антитела, оваа компонента лесно и брзо се дистрибуира во телесните ткива, ефикасно го неутрализира патогенот. Може да се администрира на различни начини, вклучително и со вдишување .

Без несакани ефекти и превентивен ефект

Авторите на студијата нагласија дека компонентата на антителата не се врзува за клетките на антителата, што гарантира отсуство на несакани ефекти кај лековите со неговата содржина .

Важно е дека Ab8 може да се користи не само за лекување на раните фази на болеста, туку и за нејзино спречување , вклучително и кај луѓе кои никогаш не биле изложени на коронавируси и не се имуни на тоа.


health.24tv

Leave a Reply