Гејтс: Не чека тешка есен, крај на пандемијата дури во 2022 година

Пандемијата на вирусот Ковид-19 ќе заврши до 2022 година, проценува основачот и филантроп на Мајкрософт, Бил Гејтс, во интервју за италијанските медиуми.

Тој додаде дека „има две, три ветувачки вакцини“ против Kовид-19.

„Дури и со 60 проценти вакцинирани лица, ќе го запреме експоненцијалното ширење на вирусот, следната година ќе го намалиме бројот на смртни случаи (од последиците од вирусот Kовид-19) и во 2022 година ќе заврши пандемијата“, изјави Гејтс.

Зборувајќи за есента, Гејтс изрази песимизам и истакна дека стравува дека, без сериозна интервенција, бројот на жртвите во САД ќе се врати на нивото од пролетта.
Гејтс во интервјуто го критикуваше и американскиот претседател Доналд Трамп дека не соработува со Светската здравствена организација (СЗО).

 (Tanjug)

Leave a Reply