CINEDAYS- ФИЛМ НА СЕКОЕ ПЛАТНО

Септември за прв пат е во исчекување на 19-от меѓународен фестивал на европски филм – CINEDAYS, кој годинава се одржува во нов термин, од 18 до 24 овој месец.

?Под слоганот „Филм на секое платнo“, програмата на 19-от фестивал на европски филм – CINEDAYS ќе ја пресретнуваме низ Скопје на девет локации: Градски парк, МКЦ парк, Парк Ибни Пајко, Кино Влае, Парк Кисела вода, Кино Напредок, Кино Маџари, Дом на градежници „Кочо Рацин“ и кровот на ГТЦ.

?Годинешната програма на CINEDAYS е селекција на Бернд Будер, и таа е намалена, следствено на фестивалските денови. Во неа ќе ги погледнеме најновите остварувања на Озон, Пуиу, Винтенберг, Срѓан Голубовиќ, а таа нуди и доста македонски филмови и копродукции што „гравитираат“ во неколку нови и веќе познати програмски целини: Официјална селекција, Гала програма, Музички документарци, МК во ЕУ, МК премиери, SEE програма, ФДУ ретро, Детска програма, музичка селекција од концерти воспецијалната програма на фестивалот – cinEmusic и др.

?Во рамки на овогодишното издание за прв пат имаме POP-UP КИНО, кое ќе ги оживее најавените локации. Во рамки на POP-UP КИНО ќе погледнеме синхронизирани детски филмови на локацијата на киното во Кисела Вода, потоа најдоброто од CINEDAYS од изминатите години во ретро-програмата, потоа во соработка со ФДУ ќе погледнеме студентски и дипломски филмови на режисерите од поновата генерација како Вардан Тозија, Тамара Котевска, Даријан Пејовски и Атанас Георгиев.

?За прв пат по долги години отворањето и затворањето на фестивалот е со македонски премиери. Отворањето на фестивалот е со светската премиерата на првиот македонски семеен детски филм „Стела“ на Стојан Вујичиќ, во продукција на Дрим фактори. Затворањето на фестивалот е со македонската премиера на „ХОМО” на Игор Иванов – Изи.

Leave a Reply