Плочите се повторно во мода: За прв пат по повеќе од 30 години, ја надминаа продажбата на CD-ата

По рекордната продажба на електричните гитари, пандемијата на коронавирусот донесе уште една промена на музичкиот пазар. Плочитедо сега, во 2020 година се продадоа повеќе од CD-ата и тоа е прв пат од 1986 година.

Според извештајот на TheRecordingIndustryAssociationofAmerica, разликата е речи си двојно поголема во корист плочите, а од нивната продажба заработиле 232,1 милиони долари во првите шест месеци од оваа година, во споредба со 129,9 милиони долари од продажбата на CD-ата.

И други показатели одат во прилог на рецесијата на пазарот на физичките носители на звук. Продажбата вкушно паднала за 23% во однос на истиот период минатата година, што се објаснува со фактот дека за време на карантинот луѓето не можеле да одат во продавница i да купат плоча или CD. Продажбата на CD-ата како носачи на звук се намалила многу, дури 48%, додека на плочите се зголемила – за “Денот на продавниците за плочи”, кој се одбележа минатата недела, продадени се 802.000 плочи.

Продажбата на дигиталните носачи на звук забележа пад за 22%, и заработи 351 милиони долари. Вкупната продажба во музичката индустрија падна за 5,6%, остварувајќи профит од 5,7 милијарди долари во првата половина од годината.

Стримингот има поголем дел во таа сума, неверојатни 85% од вкупниот приход. Претплатите на стриминг се зголемила за 24% – луѓето конечно сфаќаат дека треба да платат за музиката што ја слушаат.

 

(Telegraf.rs)

Leave a Reply