Папата под надзор за коронавирус

Папата Франциско е под постојан надзор порадисомнежодзараза со коронавирус, по неговата средба со кардиналот Луис Антонио Тагле, кој подоцна бил тестиран и имал позитивен наод.

Средбата се одржала на 29 август, а по враќањето на кардиналот во Манила, на 10 септември, тој бил тестиран, а резултатите покажале дека е позитивен на коронавирусот.

Државниот секретар на Ватикан, Пјетро Паролин, изјави дека здравствената состојба на папата е под постојан надзор, неговата состојба е добра, но сепак тие постојано внимаваат на него.

Папата со своите посетители во Апостолската палата разговара без да носи заштитна маска. Минатата недела за прв пат од почетокот на пандемијата, беше виден како носи маска.

Папата се воздржува од вообичаениот начин на поздравувањеи бакнување бебиња и користи средства за дезинфекција на рацете.

Тој беше тестиран за коронавирус во март, откриено надбискупот кој живее со него во истата резиденција беше позитивен на коронавирус.

Leave a Reply