Ништо од продажбата на ТикТок – Oracle е новиот технолошки партнер

Кинеската компанија ByteDance, сопственик на популарната апликација TikTok, ги информираше во Мајкрософт дека нема да и им го продадат својот бизнис во САД.

Наместо тоа, како што пренесуваат светските медиуми, тие договориле партнерство со корпорацијата Оракл.

– ByteDance не информираше дека нема да ги продава TikTok американските операции на Microsoft. Убедени сме дека нашиот предлог беше добар за корисниците на ТикТок и заштитата на интересите на националната безбедност“, се вели во соопштението на Мајкрософт “.

ByteDance се откажа од продажба на TikTok во САД, а добро информиран извор за Ројтерс изјави дека кинеската компанија се договорила за партнерство со Oracle со цел да се избегне забраната за деловно работење во САД.

Договорено е Oracle да биде технолошки партнер на ByteDance и да го преземе управувањето со американските кориснички податоци на TikTok.

 

Telegraf.rs

Leave a Reply