Кинезите веќе се подготвуваат за следниот карантин: градат голем град „отпорен на коронавирусот“

Кина планира да изгради нов “безбеден коронавирус” град, кој би им овозможил на луѓето нормално да живеат во случај на потенцијални нови “затварања”..

Шпанска компанија Guallart Architectsпобедила на конкурсот за дизајн, а кинескиот претседател Си Џинпинг го промовира градот како “нов стандард во пост-Ковид ерата”.

Комплексот во провинцијата Хубеј ќе се состои од дрвени станбени блокови, кровни градини и ќе користи обновливи извори на енергија. Исто така, ќе имаат тераси погодни за употреба на дронови и доволно простор за се задоволат потребите на жителите кога ќе треба да работат од дома.

 

Telegraf.rs

Leave a Reply