Љубовни филмови базирани на вистински настани

Филмските љубовни приказни честопати немаат многу врска со реалноста, но ја исполнуваат нивната основна задача, а таа е да нè опуштат и да не однесат во еден поубав свет. Исто така знаеме дека животот понекогаш ни носи настани кои ја надминуваат и најбујната фантазија на сценарист. Ако станува збор за филмови со убава љубовна приказна, уште подобро.

Еден од поновите такви наслови е „The Big Sick“, филм со Кумаил Нанџијани, во кој  тој ја опишува врската со неговата сегашна сопруга, како и предизвиците на бракот меѓу луѓето од различна етничка припадност.

„Dirty dancing“ е исто така направен според вистинска приказна, на сценаристката Елеонор Бергштајн, која едно лето заминала на одмор со своите родители и од згодниот учител научила сè за тајните на танцот. „Out of Africa“ е филм базиран на автобиографската книга на Карен Бликсен, која брилијантно ја играше Мерил Стрип. На листата на филмски љубовни приказни направени според вистински настани, се најдоа и: Boonie and Clyde, The Danish Girl, The Edge of Love, The Vow, The Notebook, Manolete….

Leave a Reply