Мрежа на смртта: нов метод ги убива клетките на ракот за 4 часа

Германски научници создадоа револуционерен начин за лекување на пациенти заболени од карцином, терапијата има за цел да ги уништи структурите на малигните клетки и вклучува процес на нивно самоуништување. Главниот чекор напред во методот е тоа што малигните клетки исчезнаа за 4 часа по терапијата. Се разбира, ова е успех, бидејќи методот работи на таков начин што нема да влијае на здравите клетки.

 

Германски научници од институтот „Макс Планк“ за истражување на полимери развија специјална молекуларна млазница што може да влезе внатре и во здрави и во малигни клетки. Само по себе, тоа е безопасно, но уникатните карактеристики на клетките на ракот ги активираат потребните хемиски реакции за борба против болеста, постои процес на самоуништување.

Во ткивата на ракот, животната средина е покисела отколку во нормалните клетки, а во самите клетки на рак има многу повеќе реактивни оксидативни молекули поради зголемената метаболичка активност на ракот. Токму овие карактеристики ги користеле научниците за да ги нападнат клетките на ракот.

За да успее терапијата, мора да се исполнат двата услови.

Како резултат на тоа, индивидуалните „коцки“ се поврзуваат едни со други во ќелијата и формираат голема мрежа.

Уништувањето на клеточната структура предизвикува таа да започне процес на самоуништување – така што се постигнува главната цел на третманот.

Ние ги напаѓаме клетките на ракот на таков начин што тие не можат да се бранат,

објаснуваат истражувачите.

Доказ за ефективноста на методот

Експериментите врз културолошките култури на карцином покажаа дека по изложеност на нов лек, клетките на ракот умираат за многу кратко време – во просек четири часа.

Сега тимот работи на подобрување на точноста на процесот на деформација.

Во иднина, терапијата може да стане ефективна алтернативна хемотерапија која убива и рак и здрави клетки, што е нејзин главен проблем, затоа што штетата на телото како резултат на хемотерапија е значителна.


Извор: health.24tv.ua

Leave a Reply