Бакнувањето деца во уста не е најдобрата идеја за изразување на родителска убов

Неодамна, Викторија Бекам објави слика на која ја бакнува својата ќерка Харпер во
уста и и го честита роденденот.
Ова предизвика жестока дебата во коментарите за тоа дали е прифатливо или не.
Лекарите велат дека децата мора да се чувствуваат сакано и безбедно во семејството.
Но, бакнувањето во уста не е најдобрата идеја за изразување на родителска љубов,
бидејќи тоа може да ги збуни децата и тие да не можат да ги разберат своите лични
граници.
Усните и устата се лични граници на телото на детето, вели психологот Шарлот
Резник. Кога го бакнувате детето во уста, му покажувате дека границите на неговото
тело се отворени и дека некој може без проблем да влезе на нивна територија. Тука
влегуваат и тесниот повев, присилното хранење како и агресивното скокоткање. Така,
родителите можат да го зголемат ризикот нивното дете да развие „синдром на жртва“
со неспособност да каже „не“ и да управува со сопствените лични граници, пишува
Bright Side.

Лекарите, особено стоматолозите, предупредуваат дека во нашата уста има голем број
микроби кои не можат да заразат возрасни, но можат да се пренесат на децата и да
предизвикаат голема штета. Бидејќи детето има послаб имунолошки систем, опасни
инфекции можат да влезат во неговото тело преку плунка, објаснува Шарлот Резник.
Детето може да започне да ги бакнува другите луѓе во уста како израз на сочувство.
Тоа може да започне да се однесува на ист начин како што сте го научиле дома, но
надвор од семејниот круг – бакнувајќи ги другите деца или возрасни во уста како начин
да изразат сочувство. Психологот истакнува дека, иако тоа бил невин гест на
родителите, децата учат работи имитирајќи ги. Така, тие би можеле да се обидат да го
повторат истиот гест со другите, не разбирајќи ги интимните импликации од овој гест.
Затоa Шарлот Резник препорачува да го бакнувате детето само на образите или на
челото.

Leave a Reply