ОДЛИЧЕН ГЕСТ: Лео Меси го смени животот на мал навивач на Арсенал!

OrCam MyEye е револуционерен уред дизајниран за слепи лица и лица со слаб вид.
Лесната камера на паметните очила веднаш чита отпечатен и дигитален текст од која било површина и препознава лица, производи и банкноти во реално време. Цената на таков уред е неколку илјади евра, што е голем проблем.

Дури и пред избувнувањето на пандемијата на коронавирусот, Меси запозна 12 лица со оштетен вид во Барселона со цел да им даде такви камери и да одигра натпревар со нив.
„Тоа беше неверојатно инспиративен настан. Овој уред дефинитивно ги менува животите на луѓето “, изјави Меси.

Меси продолжи да им помага на лицата со оштетен вид. Sвездата на Барселона сега ваков уред му подари на 10-годишно слепо момче навивач на Арсенал. Слепото момче кое игра фудбал сега ќе може полесно да ужива во спортот што премногу го сака.

Меси се очекува во блиска иднина да подари повеќе уреди на деца со сериозни оштетувања на видот.

Според најновото истражување, околу 300 милиони луѓе ширум светот страдаат од слепило или некоја фаза на оштетување на видот.

Leave a Reply