„Вакцината не е гаранција за одржување на Олимписките игри“

Претседателот на Меѓународниот олимписки комитет Томас Бах, изјави дека напредокот на развојот на вакцината и брзото тестирање за коронавирус нема да бидат гаранција.

Бах додаде дека не може да го гарантира одржувањете на Олимписките игри во Токио следната година, но дека може да го олесни тоа.

Бах одби да го коментира одржувањето на Игрите без присуство на публика, што стана глобална реалност за спортските настани оваа година.

Не знаеме како светот ќе изгледа утре, Па, како можете да очекувате од нас како светот ќе изгледа за 320 дена? запраша Бах.

Првиот човек на МОК ги замоли спортистите да ги прифатат сите барања кои се пред нив, поврзани за патувањето и престојот во Јапонија следната година.

Олимписките игри беа одложени за следното лето.

„Чувствувам дека мора да ги одржиме игрите без оглед на се“, изјави јапонскиот министер за Олимписките игри, Сеико Хашимото.

Олимписките игри во Токио треба да се одржат од 23 јули до 8 август следната година.

Извор: b92.net

Leave a Reply