Почина Ronald Bell, основачот на групата Kool&theGang

RonaldBell, еден од основачите на популарната група Kool&theGang, почина на 68-годишна возраст.Bell починал во неговиот дом на Девствените острови, во присуство на неговатасопруга, изјави неговиот публицист за американските медиуми. Причината за смртта е непозната.

Тој гиформирашеKool&theGangво 1964 година заедно со неговиот брат Robert (наречен Kool) и петмина школски пријатели – DennisThomas, RobertMickens, CharlesSmith, GeorgeBrownиRickyWest. Bell беше самоук музичар.

Славата ја стекнаа во раните 1970-ти со песните “JungleBoogie” и “HollywoodSwinging”, а со доаѓањето на пејачот JamesTaylor во 1979 година, тие станаа апсолутни хит-мејкери и го постигнаа својот најголем комерцијален успех.

Bell беше коавтор на многу хитови, вклучувајќи ја и песната Celebration, која, како што еднаш призна, им била омилена песна.

Зад себе ги остави сопригатаTiaSinclairBel и десетдеца.

 

С.С.

Leave a Reply