Одлука за вакцината АстраЗенека пред крајот на годината, но под еден услов

Извршниот директор на АстраЗенека, Паскал Сорио, денес изјави дека пред крајот на годината треба да знае дали нивната експериментална вакцина ќе ги заштити луѓето од Ковид-19, доколку на британскиот производител на лекови му биде дозволено да продолжи со тестирањето.

АтсраЗенека ги суспендираше испитувањата откако еден учесник во студијата, наводно, се разболел од трансверзаленмиелитис, објави Ројтерс.

Говорејќи за вакцината, која Светската здравствена организација ја смета за најперспективна во борбата против коронавирусот, Сориоизјави дека тестирањето на вакцините многу често се прекинува, но разликата е во тоа што целиот свет сега следи што се случува.

Извршниот директор на АстраЗемека изјави дека компанијата не знаела за дијагнозата на волонтеротво истражувањето и додаде дека не е јасно дали тој има трансверзален миелитис, како и дека е потребно да се направат дополнителни тестови.

Сориоизјави дека дијагнозата ќе и биде предадена на независната комисија за безбедност која потоа ќе и соопшти на компанијата дали тестовите може да се продолжат.

 

Извор: b92.net

С.С.

Leave a Reply