Издавачката куќа „Арс Ламина“ со шест награди од Македонската асоцијација на издавачи

Издавачката куќа „Арс Ламина“ ги освои првите места во категориите „Најдобра едиција“ и „Најдобро ликовно-графичко уредено издание“ за едицијата „Македонски книжевни класици“, додека кампањата „Читањето е супермоќ“ беше наградена со специјално признание за промоција на читачката култура. Наградите ги доделува Македонската асоцијација на издавачи и се однесуваат на периодот помеѓу два саема на книга. Годинава во комисијата беа: новинарот Тони Димков, писателот Иван Шопов и претставничката од МАИ, Наташа Атанасова.

„Арс Ламина“ дополнително се најде и на второто место за признанијата за општествено-одговорните проекти, како и за иновативност. Сликовницата „Девојчето и градот“ од Ване Костуранов во издание на „Арс Ламина“, пак, е на третото место во категоријата „Најдобро ликовно-графичко уредено издание“ за која комисијата посочи дека илустрациите на корицата и на внатрешните страници се впечатливи.

Стручната комисија истакна дека едицијата „Македонски книжевни класици“ – Петре М. Андреевски на издавачката куќа „Арс Ламина“ е најдобра, врз основа на унифицираниот изглед на едицијата, нејзиното врвно ликовно-графичко уредување, илустрациите во внатрешноста на книгите и воедно промоцијата на големиот македонски писател на еден нов и свеж начин пред денешната читателска публика. За наградата „Најдобро ликовно-графичко уредено издание“ на едицијата е посочено дека има врвно ликовно-графичко уредување, со уметничкиот печат на младата ликовна уметница Воскресија Андреевска. Илустрациите на кориците и во внатрешноста на книгите даваат модерно толкување на делата на Петре М. Андреевски.

„Читањето е супермоќ“ беше издвоена како најсилна и највлијателна кампања за поттикнување на читањето со влијание во општеството.

С.С.

Leave a Reply