ВНИМАНИЕ: Измијте ги рацете веднаш ако сте допреле некоја од овие 9 работи!

 

Во време на корона, кога хигиената е од витално значење, а особено миењето на
рацете, многумина прават големи грешки затоа што ја потценуваат опасноста што
демне со многу работи што ги допираме во текот на денот.
Секако, скоро е невозможно да имаме чисти раце постојано, но она што можеме и
мораме да го направиме е да ги измиеме веднаш откако ќе ги допреме овие 9 ризични
работи.

На тој начин, според експертите од Американскиот центар за контрола на болести, ќе
го спречиме пренесувањето на бактериите, вирусите и другите штетни материи.

Пари


За време на истражувањето на банкнотите од еден долар, научниците откриле орални и
вагинални бактерии, ДНК на вируси и животни, салмонела и околу сто други штетни
микроби. Имајќи на ум дека банкнотите остануваат во оптек повеќе од 15 години, јасно
е зошто миењето на рацете е задолжително откако ќе допреме пари.


Рачки, држачи…


„Од најголема важност е да ги миеме рацете веднаш по возењето во градски превоз или
после допирањето на површини што ги допираат многу луѓе“, вели дерматологот Кети
Барис.

Менија во ресторани


Истражувачи од Универзитетот во Аризона откриле неверојатни 185.000 бактерии на
менијата во рестораните. Се разбира, тешко е да се избегне нивното допирање, но
после тоа, веднаш треба да ги измиеме рацете.


Скоро сè во ординациите


Докторските ординации се вистинско поле за размножување на бактерии, а тоа
најмногу се однесува на пенкалата – на нив има 46.000 повеќе микроби отколку на WC
шољата. Истото важи и за рачките, потпирачите за столици и скоро сè друго во
ординациите.


Домашни миленичиња


Иако ги сметаме за членови на семејството и често ја занемаруваме основната хигиена,
лекарите предупредуваат дека по каков било контакт со животни, задолжително треба
да ги измиеме рацете.


Мобилни телефони и екрани


Без разлика дали станува збор за мобилен телефон или банкомат, кои се преполни со
бактерии, многу е важно да ги измиеме рацете веднаш откако ќе ги допреме овие
површини.


Даските за сецкање и кујнските сунѓери


Кујната е вистинско легло на бактерии и бацили, а една студија покажа дека дури 326
различни видови бацили се наоѓаат на кујнскиот сунѓер. Дерматолозите предлагаат да
ги миеме рацете пред да подготвуваме храна. Кујнските сунгери треба често да ги
менуваме.


Течен сапун


Спрејовите и шишињата со течен сапун се вистинско размножување за бактерии.
Експертите велат дека кога ќе го притиснeме распрскувачот да ги измиеме рацете и да
ги отстраниме штетните микроби, имаме еднакви шанси да ги пренесеме истите тие
бактерии во шишето сапун.
Д-р Чарлс Герб наведува дека на овој начин „собираме“ повеќе вируси отколку ако ја
ставиме раката во WC шоља.


Сè на аеродромите


Аеродроми, автобуски и железнички станици – доволно е да се каже дека милиони луѓе
поминуваат тука секоја година, а бактериите можат да се најдат буквално на секој
чекор.

С.С.

Leave a Reply