Регулаторна одлучи. Ова се новите цени на горивата кои ќе важат од полноќ

Со оваа Одлука се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во
просек за 1,73%, во однос на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно
Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија
од 31.08.2020 година.
Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот
седумдневен период бележат намалување кај бензинот во просек за околу 3,103% или за 13,000 $/тон, кај
дизелот намалување во просек за околу 5,626% или за 20,450 $/тон, кај екстра лесното масло намалување
во просек за околу 5,358 % или за 19,150 $/тон и кај мазутот намалување во просек за околу 2,497% или за
околу 7,000 $/тон, поради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно
прилагодување.
Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот седумдневен период изнесуваше 51,9276
ден/$ и е за околу 0,64% понизок од курсот на доларот (52,2620 ден/$) по кој беа формирани цените со
претходната пресметка.
Имајќи ги предвид влијанијата на овие елементи во формирањето на цените на нафтените деривати
според Методологијата, малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за
формирање на цените, се намалуваат во просек за 1,73%.
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се намалуваат за
0,50 ден/лит, во однос на цените утврдени со Одлуката од 31.08.2020 година и со тоа малопродажната
цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 59,50 ден/лит, додека малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС98 изнесува 61,50 ден/лит.
Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), се намалува за 1,50 ден/лит, во однос на цената
утврдена со Одлуката од 31.08.2020 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V)
изнесува 50,50 ден/лит.
Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), се намалува за 1,00
ден/лит, во однос на цената утврдена со Одлуката од 31.08.2020 година и со тоа малопродажната
цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) изнесува 50,50 ден/лит.
Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалува за 0,575 ден/кг во однос на цената
утврдена со Одлуката од 31.08.2020 година и со тоа малопродажната цена на Мазутот М-1 НС
изнесува 25,956 ден/кг.

Leave a Reply