Во пресрет на сезона на настинки и грип. Како да разликувате грип од КОВИД-19

Инфекциите со грип и коронавирус се многу слични, но секоја има свои симптоми. Прочитајте за главните симптоми што ќе ви помогнат да разликувате една болест од друга.

Во светот сè уште постои пандемија, а виролозите очекуваат нов бран на коровавирус. Како и да е, сезоната на други вообичаени вируси доаѓа.

Најчестите симптоми на коронавирус се:

Сите овие симптоми укажуваат на веројатна инфекција со коронавирусот:

  1. Треска – се јавува кај 88% од сите пациенти со коронавирус
  2. Сува кашлица – 67%
  3. Слабост – 38%
  4. Респираторни компликации – во 18%
  5. Болки во грлото – 13%
  6. Главоболка – во 13%
  7. Болка во мускулите, чувство на студ, гадење и повраќање од 5-10%

Исто така, можно е да се појави дијареја и кашлање крв. Покрај тоа, губењето на вкус или мирис е специфичен симптом што може брзо да укаже на можна инфекција со КОВИД-19.

По што се разликува коронавирусната инфекција од грипот? 

Симптомите на грип и коронавирус се посистемaтски, што значи дека влијаат на целото тело. Но се разликуваат во следново:

Инфективен пат

Коронавирусот веднаш влијае на долниот респираторен тракт, а грипот првично влијае на горниот дел. Вирусите на грип се исто така повеќе вирулентни. Ова значи дека дури и во мали количини, тие веќе можат да предизвикаат болест. И коронавирусите не се многу заразни, имунолошкиот систем на повеќето луѓе е отпорен на инфекција.

Период на инкубација

Грипот има краток период на инкубација – 1/2 дена. За тоа време, дури и без да покажуваат знаци на болест, пациентите со грип се многу заразни и остануваат така една недела.

Кај коронавирусот, периодот на инкубација е од 2 до 14 дена. Во овој период,  лицето може да биде заразно. 

извор

Leave a Reply