Уапсен на Табановце Т.С. од Косово во обид да излезе од Македонија без изјава за ПЦР тест кога влегол и без евидентиран престој во МК

На 08.08.2020 во 21,30 часот на Граничниот премин Табановце, на  излез од Република Македонија, Т.С.(30) од Република Косово, при вршење на пасошка контрола не приложил ’’изјава’’ (за влез со ПЦР тест или транзит) со што постапил спротивно на член 206 од Кривичниот законик на Република Македонија  (непостапување според здравствени прописи за време на епидемија). Од извршените проверки констатирано било дека тој не евидирал дека имал остварено влез во Република Македонија (после 04.02.2020 кога на Граничниот премин Блаце имал остварено излез од Република  Македонија). Т.С. бил лишен од слобода и предаден на полициски службеници од СВР Куманово за понатамошна постапка.

Извадок на дневни настани 09.08.2020 mvr.gov.mk

Leave a Reply