Три вакцини против COVID-19 се во финална фаза на клиничко тестирање

Три експериментални вакцини против коронавирус се покажаа како безбедни и можат да предизвикаат имунолошки одговор кај здрави лица.

Според независните експерти, резултатите се ветувачки, но конечните заклучоци бараат понатамошно истражување, според Healthline .

Кои три вакцини се во последната фаза на клиничките испитувања

  • Вакцина развиена од универзитетот Оксфорд, поддржани од AstraZeneca. 

Вакцината предизвика имунолошки одговор на антитела во рок од 28 дена по вакцинацијата и имунолошкиот одговор на Т-клетката во рок од 14 дена. Покрај тоа, неутрализирачки антитела беа откриени на 56-тиот ден по вакцинацијата. 

Вреди да се забележи дека неутрализирачките антитела на ниво кое потенцијално може да го неутрализира вирусот, се наоѓа кај повеќето луѓе по примање на првата доза вакцина. Меѓутоа, кај оние 10 доброволци кои ја примиле втората доза 28 дена по првата, кај секого се најде доволно ниво на неутрализирачки антитела.

Сепак, истражувачите ќе продолжат да ги следат учесниците најмалку уште една година за да откријат колку трае имунолошкиот одговор.

Студијата опфати 1.077 здрави возрасни на возраст од 18 до 55 години. Ниту еден од нив не бил заразен со САРС-КоВ-2.

Недостатоци: Со оглед на ограничениот број на луѓе, сè уште не е јасно како и колку вакцината ги штити старите лица.

Несакани ефекти: Благи или умерени несакани ефекти биле доста чести, вклучително и замор или главоболка. Исто така чести беа болките на местото на инјектирање, болки во мускулите, треска и грозница. 

  • Кинески научници и имунолози за вакцинирање од CanSino Biologics.

Пробното вакцинирање во Вухан вклучувало 508 здрави возрасни лица под 83-годишна возраст кои исто така не биле заразени со коронавирус.

Истражувачите им дале на луѓето висока или мала доза на вакцината или неактивен плацебо. Значително помалку луѓе произведоа неутрализирачки антитела отколку во студијата во Оксфорд, 59% од групата со големи дози и 47% од групата со мала доза.

Сепак, оваа вакцина предизвика одговор на Т-клетки во 90% од групата со големи дози и 88% од групата со ниски дози. И двата типа на имунолошки реакции беа присутни по 28 дена од вакцинирањето.

Недостатоци:  Имунолошкиот одговор на антителата беше значително помал кај пациенти постари од 55 години. 

Несакани ефекти:  Повеќето несакани ефекти исто така беа благи или умерени. Сепак, 9% од луѓето во групата со висока доза имале несакана реакција, најчесто треска.

  • Вакцина од фармацевтската компанија „Pfizer“ и германската компанија за биотехнологија „BioNTech“.

Резултатите беа објавени на интернет преку medRxiv.org и сè уште не се објавени во списание за рецензија. Во експериментот биле вклучени луѓе на возраст од 18-55 години. Две дози на вакцината предизвикаа стабилни реакции на CD4 + и CD8 + Т клетките и силни реакции на антитела. Нивото остана доволно високо 43 дена по администрацијата на лековите.

извор

Leave a Reply