Светот забележа рекорден скок во нови случаи на KОВИД-19 и 15 милиони Заболени

Во текот на изминатите 24 часа, во светот се регистрирани 280.236 нови пациенти со коронавирус. Ова е најголема дневна бројка на новозаболени од почетокот на пандемијата.

Според веб-страницата на Worldometers , моментално во светот се регистрирани 15,450,444 пациенти со коронавирус.

Забележуваме дека бројот на заразени надмина 15 милиони на 22 јули. Како резултат, вкупниот број на пациенти со КОВИД-19 во светот се зголеми за уште еден милион за само 4 дена. 

Стапката на ширење на коронавирус се зголемува

Првите случаи на непозната пневмонија биле регистрирани на почетокот на декември, иако кинеските власти го известиле СЗО само на 31 декември. Болеста рапидно се шири низ целата земја и подоцна низ целиот свет, како резултат на што на 11 март, СОВИД-19 доби пандемски статус. 

Првиот милион пациенти се регистрирани само три месеци по објавувањето на појава на непозната болест на 2 април.

Но, од тој момент натаму, вкупниот број заразени лица почна да расте побрзо, а секој нов милион пациенти се случува почесто. Разликата помеѓу последните милион случаи на инфекција е само 4 дена.

Хронологија на КОВИД-19 од првиот до последниот милион:

 • Првиот милион – на 2 април – 1.013.863 случаи на инфекција, 55.833 смртни случаи, обновени се 209.952 лица.
 • Вториот милион – на 15 април – 2.055.748 пациенти, 140.684 починаа, 510.239 се опоравени.
 • Третиот милион – на 27 април – 3.023.722 заразени, 214.443 смртни случаи, 873.509 пациенти ја надминале оваа болест.
 • Четвртиот милион – 9 мај – 4.024,009 случаи на инфекција, загинаа 279.311 лица, закрепнати 1.375.440.
 • Петтиот милион – на 21 мај – 5.102.424 случаи, 332.924 фатални, закрепени 1.948.1123.
 • Шестиот милион – на 31 мај – 6.120.740 случаи на инфекции, 370.854 пациенти починале, закрепнати се 2.600.866.
 • Седмиот милион – на 8 јуни – 7.081.050 пациенти, од кои 404.993 умреле и 3.176.612 се опоравиле.
 • Осмиот милион – на 16 јуни – 8.051.357 пациенти, 437.227 смртни случаи, 3.889.262 ја надминале болеста.
 • Деветтиот милион – 22 јуни – 9.014.767 заразени, 469.367 смртни случаи, закрепени се 4.468.333 пациенти.
 • Десетти милиони – 28 јуни – 10.056.426 лица се заразиле, 499.976 умреле, 5.087.814 ја надминале болеста.
 • Единаесетти милиони – 4 јули – 11.151.564 пациенти, 527.687 умреле, закрепнати 6.004.136.
 • Дванаесеттиот милион – 9 јули – 12.127.345 пациенти, 551.504 фатални, 6.649.853 отпуштени од болници.
 • Тринаесеттиот милион – 14 јули – 13.112.021 заразени, починале 573.270 пациенти, но 7.267.155 беа во можност да ја надминат болеста.
 • Четиринаесеттиот милиони – 18 јули – 14.108.240 болни, 602.695 мртви и 7.895.965 се опоравиле.
 • Петнаесеттиот милион – 22 јули – 15.032.561 пациенти, починале 618.974 лица, закрепнати се 8.533.865 пациенти.

извор

Leave a Reply