Карантинот нема да го запре коронавирусот. Изјава на Генералниот директор на СЗО

Генералниот директор на Светската здравствена организација, Тедрос Аданом Гебреис, даде јасна изјава дека почитувањето на ограничувањата со карантин единствено нема да ја спречи епидемијата на коронавирус.

Главното средство за контрола е да се следи ширењето на COVID-19 . Изјавата беше објавена од прес-службата на СЗО. 

Според Gebreisus,  следењето контакти е важно за секоја земја и во секоја ситуација, затоа што може да спречи трансформација на одделни кластери со коронавирусна инфекција.

Шефот на СЗО смета дека мерките за карантин можат да помогнат во забавување на преносот на вирусот, но сами по себе не се во можност целосно да го запрат. Исто така, важни се и мобилните апликации кои помагаат да се следат контактите на заразените лица.

Извор

Leave a Reply