Конвенционалниот хепарин може да го запре ширењето на COVID-19

Хепарин се покажа како потенцијален лек за блокирање на инфекција на здрави клетки со вирусот САРС-КоВ-2. Ова се должи на фактот дека лекот има можност да го врзува протеинот САРС-КоВ-2 и оваа врска e посилна од интеракцијата на антитела и антиген. Хепарин во моментов се користи за да се спречи згрутчување на крвта, но новите истражувања укажуваат на потенцијалот на лекот за третман на СОВИД-19.

Експериментите на научниците од Политехничкиот институт RENSSELAER (САД) покажаа дека хепаринот е во состојба да го неутрализира САРС-КоВ-2 со врзување за шилести протеини на површината. Во оваа ситуација, хепаринот делува како мамка, блокирајќи ја можноста на САРС-КоВ-2 да ги нападне здравите клетки и да се шири.

По контакт со мамката, вирусот ги губи своите својства и повеќе не е во состојба да зарази здрава клетка за да продолжи со репродукција.

Ова е исклучително тесна врска. Тој е стотици илјади пати посилен отколку кога се врзуваат антитела и антигени,
– рече коавторот  Jonathan Dordick.

Овој пристап може да се користи на почетокот на болеста за да се намали сериозноста на СОВИД-19.

Покрај тоа, хепаринот може да биде важен дел од целокупниот антивирусен третман. Ова е особено важно сега кога ефикасна вакцина не е подготвена.

извор

Leave a Reply