Вакцината против коронавирус покажа многу добри резултати. Подобри од имунитет после КОВИД-19

Вакцината mRNA-1273 е добро толерирана и предизвикува производство на неутрализирачки антитела против коронавирусот.

Ова се наведува во написот објавен во An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2 — Preliminary Report

Безбедност на вакцина против коронавирус

Студијата за вакцината mRNA-1273 започна во средината на март. Претходно беше објавено прелиминарни податоци за првата фаза на студијата, но многу експерти посочија дека не е можно да се каже од таа информација дали била успешна.

Учесниците во студијата вклучувале 45 здрави луѓе на возраст од 18 до 55 години. Тие примиле две дози на вакцината на секои 28 дена. Целта на студијата беше да се утврди безбедноста на вакцината и да се открие колку е ефикасна реакцијата на имунолошкиот систем на ниски, средни и високи дози.

Ефикасност

По втората доза, сите учесници развиле антитела кои го неутрализираа коронавирусот во лабораториски експерименти. Нивниот број одговараше на максималната концентрација на антитела кај луѓе кои се појавило релативно присуство на COVID-19. Покрај тоа, вакцината го стимулира производството на Т-клетки, кои се одговорни за имунитетни реакции на клетките.

Несакани реакции

Поголемиот дел од учесниците имаа несакани ефекти од вакцината, кои вклучуваат слабост, треска, главоболка и болки во мускулите и реакции на местото на инјектирање. Научниците веруваат дека во никој случај овие несакани ефекти не можат да се нарекуваат сериозни.

Продолжување на истражувањето

Студијата за тоа дали оваа вакцина може навистина да спречи инфекција со коронавирус, е предвидена да започне на 27 јули. 30.000 луѓе ќе учествуваат на тестот. Половина од нив ќе бидат вакцинирани, другиот дел ќе добие инјекција плацебо. Научниците потоа ќе забележат во која од групите повеќе луѓе ќе добијат КОВИД-19 во реалниот живот.

 

Leave a Reply