Времето е најмудриот судија на овој свет, сигурно ќе стави сè на свое место – порано или подоцна. 

Слободни сте да изберете како ќе живеете, но не сте ослободени од последиците од вашиот избор.

Секој чекор што го правиме, секој збор, секое дело – сè има свои последици. Дури и ако ви се чини дека тоа не е така, времето ќе стави сè на свое место. Тој е најмудриот и најнепристрасен судија. Нема да се случи веднаш и не кога вие сакате, но еден ден сè ќе се отвори, во целост. Во огледалото на времето јасно ќе ги видите како одраз сите ваши постапки.

Познатиот американски психолог и специјалист во областа на невропсихологијата Хауард Гарднер еднаш рече прилично неочекувана работа: дека лошите луѓе никогаш не можат да го изненадат светот со нешто неверојатно и необично Научникот тврди дека лицето кое е водено исклучиво од сопствените интереси, во принцип, не може да постигне совршенство на кој било начин. Во огледалото на времето, сеедно, ќе се манифестира негативноста со која се исполнуваат сите негови мисли и аспирации. 

Ќе го жнееме она што ќе го посееме, па дури и ако некој смета дека е слободен да прави онака како што сака, од последиците – неможе да избега ниту да се сокрие. Порано или подоцна, најискрен судија на светот е времето, сè ќе се суди, и ќе го добиете она што го заслужувате. Не повеќе и не помалку.

Важно е да се запамети дека дури и најмалата шега или иронична забелешка може сериозно да повреди друга личност. Ќе уништи нечиј свет, ќе убие нечиј сон, ќе остави рана на нечие срце. 

Ако луѓето не се во состојба да преземат одговорност за секој збор, забелешка, дело, тогаш ова само укажува на тоа дека тие едноставно не се доволно зрели и не го разбираат тоа, а порано или подоцна ќе треба да се справат со последиците. 

Важно е да се запамети дека за секоја акција, за секој збор, за секоја постапка, без оглед колку се тие незначителни и мали, ние мора да преземеме одговорност. Ова не значи вина, но длабоко разбирање дека зрелата личност треба да биде многу одговорна во она што го прави, вели и мисли .

Одговорноста бара храброст

Осаменоста е само една од последиците од погрешните одлуки донесени во минатото. И ова уште еднаш потврдува како сè на овој свет е поврзано со тенки нишки. 

Обидете се да живеете така што вашите постапки ќе зборуваат за вас, така што одговорноста станува одраз на душата. Бидете сигурни дека мислите се позитивни, и мислите се чисти. Верувајте, оние околу нас и нашиот свет ќе одговорат исто.

Не заборавајте дека секоја личност има свое искуство и свој пат. Честопати не можете ни да замислите што сè треба да помине некој. Затоа, единствениот начин да го направиме нашиот живот подобар и посветол е да преземеме одговорност за нашите постапки. Ова воопшто не е тешко ако се придржувате до правилата.  

Како да преземеме одговорност

Првиот чекор на оваа патека не е да се фокусирате само на себе, обвинувајќи ги сите и сè за секој неуспех или неволја. На крајот на краиштата, ова го правите врз основа на вашите сопствени потреби и идеи. Важно е да се разбере како вие да им објаснувате на своите деца. Тие треба да бидат јасно свесни дека сите нивни активности секогаш имаат свои последици. Не денес – туку утре. Не утре – туку години подоцна. Така функционира. 

– Гледајте ги мислите, зборовите, она што не го кажавте, што не го сторивте или го сторивте. Вие сте креатор на вашиот уникатен јазик, со помош на кој влијаете на другите луѓе и нивните емоции. Затоа, толку многу е важно да бидете секогаш во контакт со другите: да чувствувате како се чувствуваат, да покажувате емпатија и сочувство. 

„Мора да ги предвидите последиците од сите ваши постапки и да бидете ваш судија“. Ова воопшто не е тотална „самоконтрола“, во која дури и зборот е страшно да се каже. Воопшто не! Живејте мирно и лесно, само обидете се да предвидите како тоа што ќе кажете или направите може да влијае на другите луѓе.

– Да се ​​биде одговорен значи дека не можете да бидете апсолутно ослободени од сè. Ако некое лице не утврди апсолутно никакви ограничувања на своите постапки, желби или потреби, тогаш порано или подоцна ќе се соочи со последици. Оттука, поговорката: „Мојата слобода завршува таму каде ќе започне твојата“. Невозможно е да се живее на овој свет меѓу луѓето и да сте ослободени од луѓето. Затоа, постои само еден начин: се однесувате кон другите исто како што би сакале да се однесуваат кон вас. Факт е дека кршењето на ова правило никогаш не поминува незабележано: сите ние сме одговорни за нашите постапки И времето, најмудриот судија на овој свет, сигурно ќе стави сè на свое место – порано или подоцна. 

извор

Leave a Reply