Експерти имунолози дефинирале нова активна мутирана и 9 пати по заразна форма на САРС-КоВ-2 наречена G614

Научниците открија нова форма на САРС-КоВ-2. Нивото на опасност е исто како и претходното, но се шири многу побрзо.

Експерти од американскиот институт за имунологија откриле нова форма на коронавирусот што мигрирала во САД од Европа. Новата верзија на заразнен агент САРС-КоВ-2 се нарекува G614. Студијата беше објавена во списанието  Cell .

Претходната верзија на SARS-CoV-2 се нарекува D614. Сепак, нејзината понова варијација наречена G614 стана многу почеста.

Експертите открија дека G614 започна да се шири кон средината на јануари. На крајот на февруари, ширењето на двата вируса беше на исто ниво, но во мај скоро 90% од пациентите имаа мутиран заразен агент.

Како точно мутирал САРС-КоВ-2

Промените станаа забележителни кај аминокиселините на вирусот, поради што инфекцијата продира во клеточната мембрана.  

G614 има една значајна предност во однос на неговиот постар вид D614. Заразата со мутираниот патоген вирус на горниот респираторен тракт е многу поголем, што резултира со 9 пати зголемен ризик од инфекција кај човекот.

Поради фактот дека е многу полесно да се пренесе, новата верзија на коронавирусот стана по доминантна. Сепак, новата верзија нема значителни симптоматски разлики.

Покрај тоа, истражувачите ја споредиле отпорноста на двете варијанти на вирусот на антитела и откриле дека G614, како и неговиот претходник, исто така успешно се третира со крвна плазма од луѓе кои ја надминале болеста.

извор

Leave a Reply