Колку заштитните маски се ефикасни? Гледајќи ги резултатите од едно истражување има голема разлика

Многу луѓе мислат дека носењето маски во јавноста е непотребно или не е толку неопходно, но искрено, прави голема разлика кога колективно го правиме тоа.

На Твитер веќе некое време се објавуваат твитови од различни медицински професионалци кои ја објаснуваат важноста на носењето заштитна маска и еден твит за кој вреди да се сподели објавен од Rich Davis. Тој е клинички микробиолог. Тој направи демонстрација минувајќи низ разликите на кивање, кашлање, зборување со и без маска. Како што можете да видите подолу, без маска, бактериите се шират многу повеќе.

Сè што е направено за оваа специфична демонстрација е поставување на плочи за култури поблиску до неговото лице и потоа го направи она што би го правел околу другите во јавност. Тој зборуваше, пееше, кашлаше и слично. Тој носеше стандардна хируршка маска, тип на маска што е нај користена во оваа пандемија и е еквивалентна на просечна маска од ткаенина. Ова е нешто што сите треба да го видиме, особено оние од нас кои мислат дека носењето маска не е некоја мерка на заштита.

Тој исто така направи уште едно тестирање но со поголемо растојание, на 2, 4 и 6 чекори растојание кое докажува дека и на тоа растојание не е безбедна дистанца кога не се носи маска

 

Повеќе тука

Leave a Reply