Пациент со COVID-19 доживеал необичен симптом – четиричасовна ерекција

Лекари од Франција известија дека коронавирусот предизвикал тромбоза кај маж, што пак предизвикало пријапизам – количинско згрутчување на крвта во гениталиите кое предизвикало четиричасовна ерекција.

Експерти од болницата во градот Ле Шенг објавија дека 62-годишен пациент кој развил пријапизам за време на тешка форма на коронавирус, пренесува  Дејли Меил .

Мажот бил хоспитализиран со тешка форма на коронавирус. За време на третманот, тој развил симптоми на приапизам – згрутчување на крвта во пенисот и ерекција која траела 4 часа. Згрутчувањето на крвта формирана во гениталиите на мажот требало да се пумпа преку игла. За да се ублажат страдањата на пациентот, откако облоги мраз во погодената област не дале резултат. 

Д-р Миријам Ламамри изјави дека тоа е првиот познат случај на „тромбоза на пенисот“ кај пациент со коронавирус.

Најверојатно, ќе му треба протеза на пенисот ако сака да ја одржи моќта,
– рече урологот-хирург од Англија Ричард Ваини.

Во принцип, човекот се бореше со болеста на интензивна нега веќе две недели, затоа што му беше потребна вештачка поддршка за кислород со помош на вентилатор. За среќа, благодарение на напорите на лекарите, пациентот беше во можност да се опорави и беше пуштен дома. 

Извор

Leave a Reply