Пронајден ефективен начин да се уништи коронавирусот за помалку од минута

Ултравиолетовото зрачење од специјални ламби ефикасно го убива коронавирусот САРС-КоВ-2 за 25 секунди.  Ова беше потврдено со истражувањето спроведено од Националната лабораторија за заразни болести (NIEDL) на универзитетот Бостон во соработка со Signify

Група истражувачи спроведоа експеримент: тие го третираа вирусот контаминиран на материјал со различни дози на ултравиолетово зрачење од сигналните сијалици и проценија колку е брз процесот на инактивација на вирусот.

Во доза од 5 mJ / cm, ширењето на вирусот САРС-КоВ-2 се намали за 99 проценти за шест секунди. Кога се изложени на 22 mJ / cm, вирусот е уништен скоро целосно за 25 секунди.

Ние сме многу задоволни од овие откритија и се надеваме дека ќе го забрза развојот на производи што можат да помогнат да се ограничи ширењето на COVID-19,
– рекоа научниците.

Signify е лидер во изворите на ултравиолетово зрачење и е во првите редови на ултравиолетовата технологија повеќе од 35 години. 

Дали ова значи дека и сонцето ќе го уништи вирусот?

Повеќето ултравиолетови зраци на сонцето припаѓаат на УВА подтипот, тие предизвикуваат потемнување на кожата кај луѓето. Претходно, науката докажа дека овој подтип не е кобен за вируси.

Од друга страна, UVC UV-спектарот има силен ефект врз разни генетски материјали и вирусни клетки, па затоа УВ-ламбите често се користат за стерилизација. Но, овој дел од спектарот кај сонцето не постои.

Извор

Leave a Reply