Медицински канабис. Зошто треба да се промени ставот кон канабисот

Канабисот и неговите деривати можат да се третираат поинаку. Но, луѓето кои веруваат дека апсолутно сите дроги се подеднакво штетни и секако поопасни од алкохолот, веројатно се збунети од фактот дека во Европа и во странство, марихуаната постојано се легализира и се повеќе се користи во медицински цели.

Сè уште има многу митови и искривувања околу канабисот.

    Дали е штетна марихуаната?

  • Нема документирани смртни случаи од предозирање со марихуана. Но, сепак е штетно. Главниот ризик е поврзан со губење на контролата врз однесувањето (може да бидете повредени при пад или да настане несреќен случај).
  • Прекумерно пушењето марихуана го зголемува ризикот од заболувања на белите дробови, може да предизвика ментални нарушувања. За време на бременоста, мајките ризикуваат да родат дете со помала тежина (сè е скоро исто како и со тутунот). Но, генерално се признава дека штетата по здравјето од пушењето марихуана е помала отколку од пушењето тутун. 

    Дали марихуаната создава зависност?

    Да, но во помала мерка од алкохол, никотин и лекови. Болна страст се развива кај околу 10% од луѓето. Како по правило, ова се случува со продолжено и дневно внесување на супстанцијата (поретко отколку во случај на кофеин). Наместо тоа, во повеќето случаи зборуваме за психолошка зависност. Нема физиолошка зависност од марихуаната . Односно, „криза“ поради откажување од канабисот не се случува.

    Може ли марихуаната да не биде здрава?

    Можеби. Но може да ја намали хроничната болка, симптомите на мултиплекс склероза, гадење и повраќање за време на хемотерапија, епилепсија …. Но, нема многу истражување за ова. Исто така, откриено е дека канабисот повеќе од половина ја намалува сериозноста на симптомите кај лица со посттрауматско стресно нарушување. Сепак, на краток рок. Потоа исто така марихуаната ги ублажува грчевите во синдромот на Паркинсон – еве едно популарно видео, во кое јасно се гледа какви се ефектите на марихуаната врз лице со паркинсонова болест.

Дали марихуаната е опасна за општеството?

Ова е тешко прашање. Употребата на канабис не го стимулира агресивното однесување (како што е случај со алкохолот). Спротивно на тоа, луѓето кои консумираат марихуана имаат тенденција да се однесуваат порелаксирано, но имаат зголемена поспаност и може да имаат намалено либидо.

Ако видите агресивна, несоодветна личност која лошо се однесува кон минувачите на улица, тој или таа дефинитивно не е под дејство на марихуана. Ова однесување е почеста појава кај алкохолот или кокаинот. 

Опасноста по општеството е директно поврзана со правниот статус на марихуаната. Ако некое лице одгледува канабис недозволено за лична употреба може да одговара кривично, и да биде осудено. Или некој кој работи бизнис со продажба на марихуана, веројатно е дека ќе се осмели да продава повеќе штетни материи. Делумната или целосната легализација веројатно ќе ги отстрани овие проблеми. Но, досега има мала надеж дека тоа ќе се случи во наредните децении.

Leave a Reply