Според СЗО ефектите од пандемијата Ковид-19 ќе се чувствуваат во наредните децении

Шефот на Светската здравствена организација, Тедрос Адхан Гебреис, изјави дека ефектите од коронавирусот ќе ги почувствува човештвото во наредните децении. Според Тедрос Аданом Гебреис, пандемијата на коронавирус сè уште добива на интензитет, пренесува  „economictimes“ .

Шефот на СЗО објасни дека пандемиите се многу потешки од вообичаените здравствени кризи. Како резултат, „неговите ефекти ќе се чувствуваат со децении“. 

Во исто време тоа е и економска криза, социјална криза и во многу земји тоа е исто така политичка криза,
рече тој. 

Забележувате дека денес на 22 јуни, бројот на откриени случаи на коронавирус надминува 9 милиони.

Според Worldometers, во светот во моментов има 9.089.095 случаи на инфекција со коронавирус. Од нив, 3.751.278 пациенти се сеуште активни, а 4.866.398 пациенти закрепнале но 471.410 од вкупната бројка починале.

Хронологија на СОВИД-19 од првиот до последниот милион:

  • Првиот милион – на 2 април – 1.013.863 случаи на инфекција, 55.833 смртни случаи, оздравени  209.952 лица.
  • Вториот милион – на 15 април – 2.055.748 пациенти, 140.684 починаа, 510.239 се опоравени.
  • Третиот милион – на 27 април – 3.023.722 заразени, 214.443 смртни случаи, 873.509 пациенти ја надминале оваа болест.
  • Четвртиот милион – 9 мај – 4.024,009 случаи на инфекција, починати 279.311 лица, закрепнати 1.375.440.
  • Петтиот милион – на 21 мај – 5.102.424 случаи, 332.924 фатални, закрепнати 1.948.1123.
  • Шестиот милион – на 31 мај – 6.120.740 случаи на инфекции, починаа 370.854 пациенти, закрепнати се 2.600.866.
  • Седмиот милион – на 8 јуни – 7.081.050 пациенти, од кои 404.993 починале и 3.176.612 се опоравиле.
  • Осмиот милион – на 16 јуни – 8.051.357 пациенти, 437.227 смртни случаи, 3.889.262 ја надминале болеста.
  • Деветтиот милион – на 22 јуни – 9.089.095 пациенти, починале 471.410, закрепнати се 4.866.398.

Leave a Reply