Кипар ќе ги покрие сите трошоци на туристите кои ќе закачат КОВИД-19 на одмор во Кипар.

 

Од 9 јуни Кипар постепено ќе дозволи меѓународни летови за туристи. Владата соопшти дека ако вирусот се открие во земјата, Кипар ќе ги лекува странските гости на свој трошок. Островот опреми специјализирана болница која ќе им служи само на странските туристи.  Специјалната болница за странци ќе располага со 100 кревети, а околу 112 по опремени единици ќе бидат резервирани за критично болни пациенти. Ако странец добие позитивен тест за коронавирус додека е на островот, земјата ќе ги покрие сите трошоци. Ова ќе вклучува : сместување, храна, пијалоци и лекови. Трошоците на пациентот се само такси до аеродромот и билет до дома.  Исто така има и хотел Карантин со 500 соби во Кипар. Членовите на семејството или други блиски да живеат таму за време на лекувањето.

Кипар ќе дозволи летови од 9 јуни. Туристите ќе треба да направат тест за COVID-19 три дена пред поаѓањето. Пред да се качат во авионот, патниците треба да ги покажат резултатите од нивните тестови и ќе мора да бидат со маска за време на летот.

извор

 

Leave a Reply