Животен бумеранг. Она што го правивте еден ден ќе ви се врати

На почетокот на дваесеттиот век, еден шкотски земјоделец се враќал накај дома, и одејќи така покрај калливиот пат, одеднаш слушнал повик за помош. Земјоделецот се упатил кон местото од каде се слушал гласот и видел едно момче кое било вовлечено во големо мочуриште полно со кал. Момчето се обидувало да се извлече од мочуриштето, но секое негово движење го вовлекувало кон сигурна смрт. Момчето врескало во очај и страв. Земјоделецот брзо отсекол гранка од најблиското дрво, внимателно се приближил и ја подал гранката на момчето. Момчето се искачило на безбедно место. Се тресело од страв, не можејќи да ги сопре солзите долго време, но што е најважно –  бил спасен!

„Дојди во мојата куќа “, предложил земјоделецот. – Треба да се смириш, да се исушиш и да се стоплиш.
„Не, не“, момчето ја заниша главата, „тато ме чека“. Тој сигурно е многу загрижен.

Благодарно гледајќи во очите на својот спасител, момчето избега …

Следното утро, земјоделецот забележал богата кочија пред неговата куќа, управувана од луксузни коњи. Богато облечен господин излегол од кочијата и прашал:

„Дали сте вие човекот што го спаси животот на мојот син вчера?“
„Да, јас сум“, одговорил земјоделецот.
– Колку ти должам?
„Не ме навредувајте господине“. Ништо не ми должите, го направив она што требаше да го направи секој нормален човек.
– Не, не можам да оставам така, затоа што мојот син ми е многу драг. Именувајте која било сума, инсистираше господинот.
– Не сакам да разговарам повеќе на оваа тема. Поздрав. – Земјоделецот се сврте за да си замине. И тогаш неговиот син скокна на тремот.
– Ова е твојот син? Прашал богатиот гостин.
„Да“, одговори гордо земјоделецот, галејќи го момчето по главата.
– Ајде вака да направиме. Јас ќе го одведам твојот син со мене во Лондон и ќе платам за неговото образование. Ако тој е благороден како неговиот татко, тогаш ниту вие ниту јас нема да жалиме за оваа одлука. 

По неколку години. Синот на земјоделецот завршил средно училиште, потоа – медицински универзитет, а наскоро неговото име стана светски познато како името на лицето кое го открило пеницилинот. Неговото име беше Александар Флеминг.

Пред војната, синот на истиот господин беше примен во една од најбогатите лондонски клиники со најтешка форма на пневмонија. Што мислите, кој го спаси неговиот живот овој пат? – Да, пеницилинот откриен од Александар Флеминг.

Името на богатиот господин кој го школувал Флеминг бил Рандолф Черчил. И неговиот син беше Винстон Черчил , кој подоцна стана премиер на Англија. Винстон Черчил еднаш рече: „Она што го правивте ќе се врати кај вас“.

Leave a Reply