На денешен ден почина Ray Manzarek еден од најдобрите клавијатуристи досега и член на The Doors

Raymond Daniel Manzarek Jr. (Manczarek; February 12, 1939 – May 20, 2013) беше американски музичар, пејач, продуцент, филмски режисер и автор, најпознат како член на „The Doors“ од 1965 до 1973 година,  основана со пејачот и лиричар Jim Morrison. Манзарек беше познат по тоа што настапуваше на бас клавијатура на многу сцени во живо и  снимки, преземајќи ја улогата што обично ја пополнуваше бас гитара.

Манзарек снимаше на секоја песна од сите осум студиски албуми на „The Doors“ и беше вметнат во  Rock and Roll Hall of Fame во 1993 година. Тој беше ко-основач на  Nite City од 1977 до 1978 година и на Manzarek–Krieger од 2001 година до неговата смрт во 2013 година. USA Today го дефинираше како „еден од најдобрите клавијатуристи досега“.

Wikipedia

 

Ray Manzarek за тоа како настана познатиот хит Riders on the storm

Leave a Reply