Оној што ве манипулира со својата вина, не ве сака! Ниту ви мисли добро! 7 знаци по кои ќе препознаете ваква личност.

Ваквата личност всушност демонстрира дека се грижи за вас, притоа обидувајќи се да добие целосна контрола врз вас за да го искористи за свои цели. Повеќето од нас сме опкружени со најмалку едно лице кое се обидува да манипулира. Тоа е лицето што демонстрира дека се грижи за вашите интереси, притоа обидувајќи се да добие целосна контрола врз вас за да го искористи за свои цели. Таквите луѓе немаат право да бидат во нашиот живот, затоа треба да ги чуваме на безбедно растојание од себе. Но, ако сакаме да се дистанцираме од нив, прво треба да ги препознаеме.

Запознајте се со некои знаци што можат да укажат на тоа дека некој од вашите најблиски се обидува да ве манипулира.

1. Ваквата личност секогаш игра со вашите емоции

Манипулаторот секогаш игра со вашите емоции. Наместо да ги третира вашите чувства со внимание, ги користи против вас. Ќе се обиде да покаже дека сте го повредиле, дури и ако тоа воопшто не е така. Ова ќе му овозможи да го добие она што му треба од вас.

2. Секогаш ве прикажува во најлошото светло

Манипулаторите постојано можат да ве представуваат како негативна личност. Да ги кријат своите постапки со цел да ве повредат, тие ќе свртат сè наопаку и ќе ве натераат да верувате дека сте погрешиле, иако тоа не е точно. И колку повеќе го докажувате спротивното, толку повеќе ќе се обидат да ве убедат вас и другите во нивната приказна.

3. Едно зборува друго прави

Таквите луѓе ви даваат јасни ветувања и се колнат дека за вас ќе го направат она што другите никогаш не го направиле и никогаш не би го направиле. Но, нивните постапки никогаш не одговараат на зборовите што ги кажуваат. Тие ви кажуваат едно, а прават друго. И колку повеќе ги прашувате, толку помалку добивате.

 

4. Ве тера да се чувствувате одговорни за неговите емоции и чувства.

Манипулаторот ќе се потруди да ве убеди дека вие сте одговорните за неговата емоционална состојба. Тој ќе стори сé што е можно за да стане јасно дека сте го повредиле одбивајќи да направите отстапки. Тоа е, тој ќе се направи себеси жртва, иако во реалноста работите се токму спротивното.

5. Оваа личност постојано ви дава ултиматуми

Лицето што ве манипулира, никогаш нема да направи компромис. Тој секогаш делува по принципот „или сè ќе биде според мое мислење, или воопшто нема да биде“. Колку повеќе ќе се обидете да најдете баланс во вашата врска со него, толку повеќе тој ќе го повлече „ќебето врз себе“.

6. Ја користи вашата неизвесност против вас

Манипулаторот ја поткрева довербата во вас за да дознае повеќе за вашите слабости и за оние работи што ве прават да се чувствувате несигурни. Тој го користи ова знаење за да добие уште поголема контрола врз вас. Таквата личност разбира дека со помош на работи што најмногу ве мачат, тој ќе може да ја сруши вашата волја и да ве потчини.

7. Никогаш не ви дава време да размислите.

Ако манипулаторот сака да направите нешто за него, тој никогаш нема да ви даде време да размислите дали вие сакате да го направите тоа или не. Било кое од неговите барања буквално „гори“. Ова е толку посебна техника, со помош на која тој ве принудува да донесувате само решенија што се неопходни за него.

Leave a Reply