Интуицијата е највисока форма на интелигенција: можете да ја развиете до бесконечност

Сите ние сме имале случаи во нашите животи кога нашата интуиција буквално нè спасила од грешен чекор или опасна одлука. За некои, ова се случуваше често; за други, само неколку пати. Всушност, апсолутно сите луѓе на Земјата имаат интуиција. Единствената разлика е во тоа што за некој е поразвиена и тој го слуша својот внатрешен глас јасно и гласно, додека за некој не е толку силен како што би сакале.

Искрено, фактот на постоење на интуиција е сам по себе неверојатен. Тоа е само некаква магија: „знаење“ и разбирање на нештата без свесна анализа за тоа што се случува. Ова звучи навистина нереално. Како и да е, тоа се случува со нас секој ден.

Нашата интуиција е она со кое сме родени и што носиме во текот на целиот живот. Точно, со текот на годините може да ја изгуби својата сила, што се должи на фактот дека некое лице не ја развива или целосно ја игнорира. Но, таа никогаш не исчезнува! Бидејќи тоа е дар што го поседуваме стандардно, иако не можеме целосно да го објасниме или откриеме.

Иако не се согласуваат сите, но тоа е така: интуицијата е највисока форма на интелигенција. И уште еден факт: може да го развиете до бесконечност.

Во една статија за „Форбс“, Брус Касаноф напишал за случајот кога бил запрашан што е интуиција и дали е легитимно да се каже дека станува збор за форма на интелигенција. И тој одговори дека за ова дури не се потребни докази. Интуицијата е форма на интелигенција и затоа може да ја користат апсолутно сите луѓе, без исклучок. Особено, авторот напишал:

„Можам да кажам дека верувам во моќта на„ дисциплинирана “интуиција. Работете напорно, искористете го вашиот мозок, извлечете логични заклучоци и формулирајте соодветни аргументи и јас ќе верувам и ќе ги почитувам вашите интуитивни способности. Но, ако легнете на кревет и само ми зборувате да верувам во вашата интуиција, јас веднаш ќе излезам низ вратата без да кажам збогум.

Ова го велам од лично искуство; колку повеќе експерименти и студии спроведов, толку подобра ми стана интуицијата.

Патем, ваквите размислувања ги изрази Алберт Ајнштајн, иако, се разбира, тоа беше малку поинаку. Но, суштината, мислам, е разбирлива.

Значи, големиот научник тврдеше: „Интуитивниот ум е свет дар, а рационалниот ум е верен слуга. Создадовме општество што го почитува слугата и целосно заборави на подарокот “.

Честопати инстинктот, групно размислување или желба да постигнете одреден резултат може да го насочат вашиот рационален ум во погрешна насока. Во вакви моменти, само една работа може да ве спаси – вашата интуиција. Ваквото „лошо чувство“ кое ве крева и не ви дава мир е ваша сопствена интуиција. Таа се обидува да предупреди дека без оглед колку сакате да одите во која било насока, без оглед колку примамливо може да ви изгледа, тоа е погрешен чекор.

Мудрите луѓе секогаш ги слушаат овие чувства. И најпаметниот меѓу нас, кој остварува огромен успех во сè, нема да преземе ниту еден чекор без да ја искористи моќта на нивната интуиција “.

Извор

Leave a Reply