Facebook го купи GIPHY за да го вгради на инстаграм. Плати огромна сума…

Фејсбук стана сопственик на GIPHY, популарна услуга за создавање и споделување на анимирани GIF. Библиотеката со „GIF-чиња“ – една од најголемите на Интернет – ќе биде вградена во Инстаграм и други апликации во сопственост на Фејсбук. Според axios.com, Фејсбук платил $ 400 милиони за Giphy.

Од Фејсбук велат дека 50% од целиот сообраќај на GIPHY паѓа на нивните услуги, од кои само половина е на Инстаграм. Сепак, API на GIPHY се користи од многу други големи страници и апликации, како што се Twitter, Pinterest, Slack и Reddit.

Откако ќе се затвори договорот, вработените во GIPHY ќе се приклучат на тимот на Инстаграм. Една од нивните задачи ќе биде да го поедностават методот на објавување анимирани слики во story  и приватни пораки.

Во исто време, ништо не е променето за корисниците на услугата. „Луѓето сè уште ќе можат да испраќаат GIF, развивачите и партнерите сепак ќе имаат пристап до API, а креативната заедница Giphy сепак ќе може да создаде одлична содржина“, велат од Facebook.

 

Leave a Reply