Коби Брајант виновен за хеликоптерската несреќа?

Повеќе од три месеци по смртта на славниот кошаркар Коби Брајант, неговата ќерка и седумте придружници во хеликоптерска несреќа, несреќата зема сосема поинаков правец:

Се започнува кога вдовицата Ванеса Брајант ја тужеше компанијата, во чија сопственост е урнатиот хеликоптер, за непочитување на безбедносните стандарди. Уште четири семејства се приклучија на судската постапка на вдовицата, чии роднини беа жртви на катастрофата. Сепак, и претставниците на компанијата исто така поднеле тужба како одговор. Берг Зобајан, брат на пилот Ара Зобајан, уверува дека пилотот заминал летајќи во екстремно тешки временски услови и не по своја слободна волја а тој притисок го извршил клиентот – односно, Коби Брајант, кој доцнел на натпреварот во нивната детска кошаркарска академија. Според адвокатите на Берг Зобајан, патниците на хеликоптерот знаеле за можните ризици поврзани со овој лет, а несреќата е резултат на небрежност и погрешна одлука од страна на оние кои наредиле лет на хеликоптерот во услови кога дури и полицијата во Лос Анџелес одбила да патува со авион поради густа магла. Според извештајот на Националниот совет за безбедност во сообраќајот, не се пронајдени никакви знаци на откажување на моторот при проучувањето на остатоците од хеликоптерот. Ара Зобајан беше многу искусен пилот, кој долго време леташе со Коби Брајант на Сикорски С-76Б, така што грешка на пилотот е нереално. 

Роднините на сите што загинаа во катастрофата веќе започнаа да се подготвуваат за судски рочишта и се чини дека повеќе се заинтересирани за финансиските побарувања едни против други, пресметки и обвиненија, што ќе биде тешко и за судот и за експертите подготвени за проценка на состојбата со гледна точка на секоја од заинтересираните страни.

извор

Leave a Reply