Лето 2020 колкава е опасноста од инфицирање со коронавирус во вода. Изјава на епидемиолози.

Летната сезона се приближува, и по укинување на рестриктивните мерки и отворање на границите многумина ќе ја започнат и сезоната на капење. Но, дали постои опасност од инфицирање со коронавирус во вода?

 

Коронавирус е респираторен вирус, предизвикувачки агенс на акутни респираторни вирусни инфекции. Се пренесува од личност до личност преку директен контакт со заразено лице или преку воздухот во непосредна близина на заразено лице кое кашла кива итн . Што се однесува до отворените базени, езерата, морињата постои можност за заразување од бактериска или паразитна инфекција, но не и од коронавирус. Покрај тоа, треба да се има предвид дека во отворените базени, езера, мориња има голема инсолација или зрачење на површината со сончева светлина, што е штетно за коронавирусот “, изјави Михаил Лебедев, експерт во Центарот за молекуларна дијагностика на Централниот истражувачки институт за епидемиологија на ЦМД на Руската Федерална служба.

Според него, во отворен базен, езеро, море треба повеќе да се плашиме од други инфекции што постојат. Пример предизвикувачки агенси на акутни цревни инфекции. Во некои региони, може да има вирусен хепатитис А, паразитски заболувања.

Претходно беше познато дека САРС-КоВ-2, што предизвикува COVID-19, не ја сака топлината и ја губи својата ефикасност на температури над +30 степени целзиусови.

“Не мешајте ја температурата на човекот и околината. Вирусот е интрацелуларен паразит, живее во човечки клетки, тоа е негово природно живеалиште. Но, во околината или на површините неговата одржливост е многу ограничена, вклучително и температурата. Кога температурата на околината е +30 степени и повисоко, ја губи својата заразна активност. Затоа, веројатноста за појава на зараза на топло време е минимална.

Вирусот започнува да се распаѓа кога е изложен на сонце. Тој исто така не толерира суво време. Коронавирусот е целосно неактивен на температура од плус 70 степени.

извор

Leave a Reply